Aquesta setmana parlarem de la alimentació del xiquets, ja que en el nostre col·legi es preocupa molt d'aquest aspecte, perquè el que els xiquets mengen influix en el seu creiximent i desenvolupament, i afecta a la seua salut tant en la infància com en l'adolescència. Per això volem treballar i fomentar hàbits d'higiene personal abans de menjar, els hàbits alimentaris adequats i la seua autonomia personal gracies a totes aquests factors.
A més una bona alimentació pot prevenir malalties, i altres trastorns que son derivats d'una alimentació incorrecta ( obesitat, diabetis... etc).
Els xiquets han de tindre una alimentació equilibrada, que implica una aportació de nutrients (proteïnes, vitamines...) adequats en qualitat i quantitat a les necessitats de l'organisme, es a dir, la dieta ha de ser variada i ha de contendre tots els aliments.
En aquesta piràmide es puc ver les diferents nivells d'importància dels aliments en la nostra dieta:

1º: El primer esglaó son aliments rics en fècula (midó). Són els que hem de prendre en major proporció ( pastes, cereals, llegums, pa, arròs, creïlles...).
2º: El segon esglaó són aliments rics en fibres(cel·lulosa), fècules i vitamines (fruita, vegetals, verdures...).
3º:El tercer esglaó són aliments rics en proteïnes (llet, peix, carns roges, ous...).
4º:El quart esglaó correspon als olis i sucres, que són els aliments que s'han de prendre en menor proporció (dolços, embotits,gelats...).
Grups d'aliments | Exemples | Contingut en nutrients | |
Estructurals i micronutrients | Energètics | ||
1. Llet i derivats | Llet, iogurts i formatges | Proteïnes, calci i Vitamines A, B i D | Lípids |
2. Carns, peixos i ous | Anyell, vaca, lluç i ous | Proteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous) | Lípids |
3. Fècules | Patates, llegums, arròs, pa i pasta | Proteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegums | Glúcids |
4. Fruites, verdures i hortalisses | Bledes, enciam, espinacs, pera | Ferro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids. | Glúcids |
5. Olis | Oli d'oliva, sagí i mantega | Vitamines A i D. En l'oli d'oliva a més Vitamina E. | Lípids |
6. Sucres | Sucre i caramels | Cap | Glúcids |
7. Begudes | Aigua, vi i sucs | En els sucs hi ha Vitamina C | Glúcids |
ALTRES CONSELLS PER A UNA ALIMENTACIÓ INFANTIL EQUILIBRADA
- Complementar els menús de l'escola amb els altres àpats del dia.
- Evitar el consum excessiu d'aperitius, refrescs, embotits i brioixeria. Reservar-lo per a ocasions especials.
- Els pares han de parar esment quan el nen menja amb excés o, al contrari, evita el menjar.
- Respecte a la televisió: al menjador escolar els nens no miren la televisió, i quan el nen dina a casa tampoc ha de mirar-la; el xiquet agrairà gaudir del menjar i de la companyia dels comensals.
Per altra banda, per a gaudir d'un bo menjar, treballarem les hàbits d'higiene amb els xiquets, com: rentar-se les mans abans i després de menjar, en arribar del patí, la utilització del paper... i la seua autonomia personal, com : menjar sols, posar i recollir la taula, ajudar als pares, la utilització del paper per a netejar-se...
Espero que tota la informació que els hem donat sigui del seu interès. Amb la col·laboració de tots els xiquets tindran d'una alimentació molt bona i que creixeran sans i forts.
- Si algú té dubtes no tenim ningú problema en parlar amb ells.
Moltes gracies pares!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada