dimecres, 3 de novembre del 2010

ALIMENTACIÓ DELS XIQUETS!!

Bon dia pares! 
   Aquesta setmana parlarem de la alimentació del xiquets, ja que en el nostre col·legi es preocupa molt d'aquest aspecte, perquè el que els xiquets mengen influix en el seu creiximent i desenvolupament, i  afecta a la seua salut tant en la infància com en l'adolescència. Per això volem treballar i fomentar hàbits d'higiene personal abans de menjar, els hàbits alimentaris adequats i la seua autonomia personal gracies a totes aquests factors.
  A més una bona alimentació pot prevenir malalties, i altres trastorns que son derivats d'una alimentació incorrecta ( obesitat, diabetis... etc).

   Els xiquets han de tindre una alimentació equilibrada, que implica una aportació de nutrients (proteïnes, vitamines...) adequats en qualitat i quantitat a les necessitats de l'organisme, es a dir, la dieta ha de ser variada i ha de contendre tots els aliments.

En aquesta piràmide es puc ver les diferents nivells d'importància dels aliments en la nostra dieta:
1º: El primer esglaó son aliments rics en fècula (midó). Són els que hem de prendre en major proporció  pastes, cereals, llegums, pa, arròs, creïlles...).
2º: El segon esglaó són aliments rics en fibres(cel·lulosa), fècules i vitamines (fruita, vegetals, verdures...).
3º:El tercer esglaó són aliments rics en proteïnes (llet, peix, carns roges, ous...).
4º:El quart esglaó correspon als olis i sucres, que són els aliments que s'han de prendre en menor proporció (dolços, embotits,gelats...).



Grups d'aliments
Exemples
Contingut en nutrients
Estructurals i micronutrients
Energètics
1. Llet i derivatsLlet, iogurts i formatgesProteïnes, calci i Vitamines A, B i DLípids
2. Carns, peixos i ousAnyell, vaca, lluç i ousProteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous)Lípids
3. FèculesPatates, llegums, arròs, pa i pastaProteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegumsGlúcids
4. Fruites, verdures i hortalissesBledes, enciam, espinacs, peraFerro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids.Glúcids
5. OlisOli d'oliva, sagí i mantegaVitamines A i D. En l'oli d'oliva a més Vitamina E.Lípids
6. SucresSucre i caramelsCapGlúcids
7. BegudesAigua, vi i sucsEn els sucs hi ha Vitamina CGlúcids


ALTRES CONSELLS PER A UNA ALIMENTACIÓ INFANTIL EQUILIBRADA
  1. Complementar els menús de l'escola amb els altres àpats del dia.
  2. Evitar el consum excessiu d'aperitius, refrescs, embotits i brioixeria. Reservar-lo per a ocasions especials.
  3. Els pares han de parar esment quan el nen menja amb excés o, al contrari, evita el menjar.
  4. Respecte a la televisió: al menjador escolar els nens no miren la televisió, i quan el nen dina a casa tampoc ha de mirar-la; el xiquet agrairà gaudir del menjar i de la companyia dels comensals.

   Per altra banda, per a gaudir d'un bo menjar, treballarem les hàbits d'higiene amb els xiquets, com: rentar-se les mans abans i després de menjar, en arribar del patí, la utilització del paper...  i la seua autonomia personal, com : menjar sols, posar i recollir la taula, ajudar als pares, la utilització del paper per a netejar-se...


   Espero que tota la informació que els hem donat sigui del seu interès. Amb la col·laboració de tots els xiquets tindran d'una alimentació molt bona i que creixeran sans i forts. 

- Si algú té dubtes no tenim ningú problema en parlar amb ells.

Moltes gracies pares!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada